top of page
Begin

VEILIG ZONNEN

Warm zomers weer... klinkt als muziek in de oren, niet? Nochtans kunnen hittegolven en zomerse temperaturen ook problemen met zich mee brengen. Er hangt dan vaak te veel ozon in de lucht en ook de hitte zelf kan zorgen voor gezondheidsklachten. Jonge kinderen zijn, naast oudere mensen en mensen met chronische luchtweg- en hart of vaatziekten, in het algemeen ook extra kwetsbaar bij warm weer. Kinderen hebben daarentegen wel vitamine D nodig, voor kalkopname en de opbouw van stevige beenderen. De huid van kinderen heeft echter nog niet voldoende weerstand tegen de zon en dient dus beschermd te worden.

 

Baby's en jonge kinderen hebben op warme dagen behoefte aan extra zorg. Zuigelingen hebben nog moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren en zijn extra gevoelig voor uitdroging. Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen hun behoeften of ongemakken niet altijd goed duidelijk maken. Jonge kinderen reageren ook anders op warmte dan volwassenen en hebben op warme dagen meer aandacht van hun verzorgers nodig.  

​

Wat kan ik als ouder doen?

  • Laat een kind extra veel water drinken.

  • Een kind heeft pas dorst wanneer het uitgedroogd is. Wacht dus niet tot het moment dat een kind dorst heeft om het drinken te geven.

  • Laat een kind meerdere kleine hoeveelheden na elkaar drinken. Dat is beter dan een grote hoeveelheid in één keer. Vermijd te koude dranken om buikkrampen te voorkomen.

  • Moeders die borstvoeding geven moeten ook extra drinken en hun baby vaker aanleggen.

  • Wees alert voor tekenen van uitdroging. Minder dan vier natte luiers op 24 uur, holle ogen met droge kringen errond, een ongewone huidskleur, extreme slaperigheid of prikkelbaarheid, koorts, braken, diarree, hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden zijn tekenen om een arts te raadplegen.

  • Zorg voor afkoeling, drank en rust bij tekenen van uitdroging!

  • Hou de ruimte waarin een kind verblijft koel (ook de ruimte waar het kind slaapt). Vermijd te lange blootstelling aan de zon en warmte. Hou je kind zo veel mogelijk in de schaduw. Blijf op het heetst van de dag (tussen 11 en 16 u.) binnen. Dan is de straling ook het sterkste.

  • Bied rustigere activiteiten aan en bewaar de intensieve activiteiten voor de koelere momenten van de dag.

  • Gebruik altijd zonnecrème, een zonnehoedje en/of parasol wanneer je een kind buiten laat spelen. Zet een parasol op de wandelwagen. Een doek over de kinderwagen lijkt een snelle en praktische oplossing, maar de temperatuur in de kinderwagen stijgt er enorm door, zelfs met een licht dekentje.

  • Zorg voor voldoende afkoelingsmateriaal zoals waterspeelgoed, zwembadjes, enzovoort.

  • Pas de kleding en het menu aan de warme weersomstandigheden aan. Doe het kind lichte, katoenen kleding aan. Laat altijd het hemdje of T-shirt van een kind aan. Dat werkt als zonnefilter en voelt aangenaam aan bij warm weer.

  • De ogen van een kind zijn erg kwetsbaar. Laat uw kind zo snel mogelijk wennen aan een zonnebril (een goede zonnebril heeft een UV-filter).

  • Laat een kind NOOIT achter in een wagen.

 

Vergeet als laatste ook zeker niet om zorg te dragen voor jezelf! Drink voldoende, hou jezelf en je woning koel en wees voorbereid tijdens de zomer (smeer voldoende zonnecrème, zorg dat je altijd water bij je hebt...).

​

10 februari 2018

Meer informatie?

Meer informatie kan je vinden op:

 

http://warmedagen.be/zorg-voor-anderen-en-jezelf#pane-toggle-0

​

http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/ozon_hitte_en_zon-425.html

​

https://www.kindengezin.be/veiligheid/zon-en-vakantie/zon/

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page