top of page
Begin

MIJN KIND VEILIG VASTKLIKKEN IN DE WAGEN

Veilig op stap in de auto met je kind, voor de meesten onder ons iets wat vanzelfsprekend lijkt. Toch zijn er nog vaak onduidelijkheden als het gaat over kinderzitjes. Onbewust maken we vaak fouten zoals het type kinderzitje dat we kiezen of het onjuist gebruik ervan. Daarom even alles op een rijtje.

Waarom vastklikken?

  • Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Ook bij lage snelheden en korte ritten!

  • Door de kleine gestalte van het kind komt een gewone gordel niet op de juiste plaatsen te zitten (plat op het bekken en diagonaal over de schouder). De gewone gordel kan daardoor makkelijk verschuiven en bij een ongeval zware verwondingen veroorzaken.

  • Kinderen los of op je schoot in de wagen vervoeren houdt enorme risico’s in en is daarom verboden.

  • Volgens de Belgische wetgeving moeten alle kinderen kleiner dan 1,35m, een aangepast zitje hebben in de auto. Vanaf 1,35m is een aangepast zitje niet meer nodig, maar het gebruik van de gordel is natuurlijk altijd verplicht.

Welk kinderzitje kies ik?

Welk kinderzitje je moet gebruiken, hangt af van het gewicht en de lengte van je kind. Algemene regels hierbij zijn dat je best zo lang mogelijk een zitje gebruikt van een lagere categorie. Verander pas als je kind het maximumgewicht bereikt heeft, of als het hoofd van je kind uitsteekt boven het zitje.

Praktisch alle kinderzitjes op de Belgische markt voldoen aan de veiligheidsnormen. Meer informatie over deze normen kan je hier terug vinden. 

De zitjes worden opgedeeld in 4 verschillende groepen.

Groep 0+ (baby's tot 13kg)

Groep 1 (9–18kg)

Deze zijn bedoeld voor peuters en kleuters. 

Groep 2 en groep 3 (15-36kg)

Een zitje uit groep 2 is geschikt voor kinderen van 15 tot 25kg. Dit zitje bestaat uit een verhogingskussen gecombineerd met een rugleuning. De ingewerkte gordelgeleider (zit bij de meeste zitjes) zorgt dat de gordel op de juiste hoogte zit. Een hoofdsteun zorgt voor extra veiligheid.


Een zitje uit groep 3 is geschikt voor kinderen van 22 tot 36 kg. Dit bestaat uit een verhogingskussen zonder rugleuning.


Tegenwoordig bestaan er al veel zitjes die meegroeien met het kind. Let hierbij wel goed op de instructies in de handleiding. Hoe meer aanpassingen je kan doen aan een zitje, hoe meer kans er is om een fout te maken in de installatie.

Vanaf 1,35m mag je kind zonder zitje in de auto. Weegt je kind echter minder dan 36kg? Dan blijft het aangeraden om een verhogingskussen te gebruiken, maar het is niet verplicht.

Nog enkele tips

  • Neem zelf het goede voorbeeld en start de wagen pas als iedereen op de juiste manier vastgeklikt is. Gedraaide gordels of gordels op de verkeerde plek zijn niet ok.

  • Kijk bij de aankoop eens of het kinderzitje past in je auto, niet alle systemen werken in elke auto.

  • Bekijk altijd goed de handleiding van je kinderzitje. Een juiste installatie is cruciaal. Weet je niet goed of je het juist hebt geïnstalleerd? Vraag dan raad bij de winkel waar je het zitje hebt gekocht, zij helpen je graag verder.

  • In het buitenland gelden er andere regels dan in België. Bekijk op voorhand eens wat de wet voorschrijft in andere landen voor je op autovakantie gaat.

 

Bekijk ook zeker eens het filmpje over het vastmaken in de wagen:

14 mei 2018

Meer informatie?
bottom of page