top of page
Begin

PRATEN OVER SEKSUALITEIT MET MIJN KIND

Al vanaf de geboorte beginnen kinderen aan hun seksuele ontwikkeling. Bij elke stap die kinderen zetten hoort gedrag dat bij die leeftijd hoort. Ze spelen doktertje, mama en papa, of sturen een verliefd berichtje naar elkaar.

Jongeren die een positief gevoel hebben bij hun lichaam en kunnen praten over seksualiteit, zijn weerbaarder als ze zelf op het liefdespad gaan. Ze zijn beter voorbereid om veilig te vrijen en om te reageren als ze met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgen. Kinderen zijn nieuwsgierig en proberen vanalles uit. Als kinderen leren dat er grenzen zijn, en ook leren om daarover te praten, maakt hen dat ook weerbaarder voor ongepast gedrag van andere kinderen of van volwassenen. Van jou kunnen ze leren wat oké is en wat niet.

 

Wil je met je kind praten over relaties en seksualiteit?

Kijk eens naar de De dokter Bea show op Ketnet! Een programma voor kinderen van 9 tot 12 jaar over seksualiteit en relaties. Je kan samen kijken of je kind(eren) rustig alleen laten en dan achteraf een gesprekje voeren. Vraag of ze het interessant of leuk vonden. En of ze nog meer dingen willen weten.

Praten over seks(ualiteit) kan soms moeilijk zijn, maar als kinderen voelen dat seksualiteit een normaal gespreksonderwerp is, dan komen ze ook gemakkelijker naar jou met hun vragen. Zo weten kinderen dat ze zullen groeien en veranderen en dat dat oké is. Je bereidt hen voor op hun puberteit en op hun volwassen leven.

Voor alle leeftijden geldt: sta open voor al hun vragen!

5 februari 2018

Meer informatie?

www.seksualiteit.be is de website van Sensoa, het Vlaams Expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Daar vind je antwoorden op allerhande vragen rond seksuele opvoeding.

Op www.seksuelevorming.be (een site voor leraars) vind je goede voorlichtingboekjes voor kinderen en jongeren.

Andere interessante sites kan je hier terug vinden:

http://www.gezondopvoeden.be/seksuele-ontwikkeling/tips

http://www.gezondopvoeden.be/

http://www.gezondopvoeden.be/content/seksuele-ontwikkeling

bottom of page