top of page
Begin

HOE KAN IK MIJN KLEUTER HELPEN OM MEER TE BEWEGEN?

Wanneer kinderen opgroeien doen ze het best zoveel mogelijk uiteenlopende ervaringen op. Spelen en ontdekken, leren en vervelen, samen en alleen,… hoe gevarieerder hun ervaringen hoe beter. Daarnaast moeten ze ook voldoende ervaringen opdoen op vlak van beweging.

Een kind beweegt omdat ze heb leuk vinden en niet omdat het goed is voor de gezondheid. Voor hele jonge kinderen is dit hetzelfde bij spelen en bewegen. Ze gaan op zoek naar nieuwe belevenissen in hun omgeving, door te kruipen, klimmen, klauteren, springen en rennen.

Toch is uit onderzoek gebleken dat zelf kleuters vaak onvoldoende bewegen voor een goede gezondheid. Een omgeving die aanzet tot bewegen kan kinderen helpen om zich beter in hun vel te voelen.

Dit duwtje in de rug kan op verschillende manieren:

  • In en rond het huis of in de buurt spelen, ravotten, even naar het pleintje of samen de huishoudelijk klussen aanpakken.

  • Maak van jullie verplaatsingen, die jullie misschien vaak met de wagen doen, zo veel mogelijk actieve beweegmomenten. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar school of te voet naar de bakker.

  • Je kan je kind ook laten deelnemen aan georganiseerd sport en spel. De keuze is heel ruim. Laat je kind ontdekken wat hem/haar het meeste aanspreekt.

  • Je kan je kind praktisch steunen door te zorgen voor het nodige beweegmateriaal (kan in heel wat gevallen kosteloos of goedkoop) en door hem/haar te begeleiden naar het speelpleintje of de sportclub.
     

  • Motiveer je kinderen door van de dagelijkse wandeling iets leuk en origineel te maken. Plezier gegarandeerd! 

Deze video toont hoe je bewegingsactiviteiten plezant kan maken voor je kind door hem/haar bv. te laten kiezen:

Wat zijn de aanbevelingen?

Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig: van lichte, matige of hoge intensiteit. 

Voorbeelden: staand knutselen, springen, klauteren, buitenspelen, …
Varieer tussen de activiteiten die je kleintjes leuk vinden, op maat van hun leeftijd. Dan komen ze met gemak aan hun dagelijkse portie.
 

Hiernaast zie je een afbeelding met de aanbevelingen voor 0 tot 18-jarigen. 

5 februari 2018

Meer informatie?
bottom of page