top of page
Begin

MIJN KIND VEILIG VASTKLIKKEN IN DE WAGEN

Veilig op stap in de auto met je kind, voor de meesten onder ons iets wat vanzelfsprekend lijkt. Toch zijn er nog vaak onduidelijkheden als het gaat over kinderzitjes. Onbewust maken we vaak fouten zoals het type kinderzitje dat we kiezen of het onjuist gebruik ervan. Daarom even alles op een rijtje.

Waarom vastklikken?

  • Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Ook bij lage snelheden en korte ritten!

  • Door de kleine gestalte van het kind komt een gewone gordel niet op de juiste plaatsen te zitten (plat op het bekken en diagonaal over de schouder). De gewone gordel kan daardoor makkelijk verschuiven en bij een ongeval zware verwondingen veroorzaken.

  • Baby’s hebben een specifieke lichaamsbouw: hun hoofd is relatief groot en zwaar in verhouding tot de rest van het lichaam. Bij een voorwaartse botsing wordt de nek daardoor erg zwaar belast, wat ernstige letsels kan veroorzaken. Enkel een zitje tegen de rijrichting biedt de juiste bescherming omdat het de klap van een botsing met de hele rug opvangt.

  • Kinderen los of op je schoot in de wagen vervoeren houdt enorme risico’s in en is daarom verboden.

  • Volgens de Belgische wetgeving moeten alle kinderen kleiner dan 1,35m, een aangepast zitje hebben in de auto. 

Welk kinderzitje kies ik?

Welk kinderzitje je moet gebruiken, hangt af van het gewicht en de lengte van je kind. Algemene regels hierbij zijn dat je best zo lang mogelijk een zitje gebruikt van een lagere categorie. Verander pas als je kind het maximumgewicht bereikt heeft, of als het hoofd van je kind uitsteekt boven het zitje.

Praktisch alle kinderzitjes op de Belgische markt voldoen aan de veiligheidsnormen. Meer informatie over deze normen kan je hier terug vinden. 

De zitjes worden opgedeeld in 4 verschillende groepen.

Groep 0+ (tot 13kg)

Zitjes in deze groep worden in de volksmond vaak een ‘Maxi-Cosi’ genoemd. Dit is echter enkel een merk, andere merken die zitjes maken van deze groep zijn even veilig, zolang ze beschikken over de juiste keurmerken.
Deze zitjes zijn bedoeld voor baby’s tot 13kg en moeten altijd tegen de rijrichting geïnstalleerd worden. Kijk ook uit dat de frontale airbag uitgeschakeld is op de plaats van dit zitje, anders kan dit levensbedreigende gevolgen hebben.

Groep 1 (9–18kg)

Deze zijn bedoeld voor peuters en kleuters. Voor de positie van het zitje, kijk je best naar de gebruiksaanwijzing. De meeste van deze zitjes werken met een vijfpuntsgordel. Je wacht best tot je kind zelfstandig kan zitten, voordat je overschakelt naar groep 1.

Groep 2 en groep 3 (15-36kg)

Nog enkele tips

  • Neem zelf het goede voorbeeld en start de wagen pas als iedereen op de juiste manier vastgeklikt is. Gedraaide gordels of gordels op de verkeerde plek zijn niet ok.

  • Kijk bij de aankoop eens of het kinderzitje past in je auto, niet alle systemen werken in elke auto.

  • Bekijk altijd goed de handleiding van je kinderzitje. Een juiste installatie is cruciaal. Weet je niet goed of je het juist hebt geïnstalleerd? Vraag dan raad bij de winkel waar je het zitje hebt gekocht, zij helpen je graag verder.

  • In het buitenland gelden er andere regels dan in België. Bekijk op voorhand eens wat de wet voorschrijft in andere landen voor je op autovakantie gaat.

 

Bekijk ook zeker eens het filmpje over het vastmaken in de wagen:

Meer informatie?

 

Meer informatie kan je vinden op:

http://www.veiligverkeer.be/inhoud/soorten-kinderzitjes/

http://www.veiligverkeer.be/inhoud/beloofd-be/

https://www.kindengezin.be/veiligheid/vervoer/in-de-wagen/autostoeltjes/

https://www.kinderenindeauto.be/

Meer informatie over waarom je kinderen best vastklikt, informatie over het soort zitjes en het correct vastklikken vind je in deze brochure.

14 mei 2018

bottom of page