top of page
Begin

HOE KAN IK MIJN KIND HELPEN OM MEER TE BEWEGEN?

Wanneer kinderen opgroeien doen ze het best zoveel mogelijk uiteenlopende ervaringen op. Spelen en ontdekken, leren en vervelen, samen en alleen,… hoe gevarieerder hun ervaringen hoe beter. Daarnaast moeten ze ook voldoende ervaringen opdoen op vlak van beweging.

Een kind beweegt omdat ze heb leuk vinden en niet omdat het goed is voor de gezondheid. Voor hele jonge kinderen is dit hetzelfde bij spelen en bewegen. Ze gaan op zoek naar nieuwe belevenissen in hun omgeving, door te kruipen, klimmen, klauteren, springen en rennen.

Een omgeving die aanzet tot bewegen kan kinderen ook helpen om zich beter in hun vel te voelen.

Dit duwtje in de rug kan op verschillende manieren:

 • In en rond het huis of in de buurt spelen, ravotten, even naar het pleintje of samen de huishoudelijk klussen aanpakken.

 • Maak van jullie verplaatsingen, die jullie misschien vaak met de wagen doen, zo veel mogelijk actieve beweegmomenten. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar school of te voet naar de bakker.

 • Je kan je kind ook laten deelnemen aan georganiseerd sport en spel. De keuze is heel ruim. Laat je kind ontdekken wat hem/haar het meeste aanspreekt.

 • Je kan je kind praktisch steunen door te zorgen voor het nodige beweegmateriaal (kan in heel wat gevallen kosteloos of goedkoop) en door hem/haar te begeleiden naar het speelpleintje of de sportclub.

 • Motiveer je kinderen door van de dagelijkse wandeling iets leuk en origineel te maken. Plezier gegarandeerd! 

Wat zijn de aanbevelingen rond beweging?

Voor kinderen en jongeren van 6 t.e.m. 17 jaar worden de volgende aanbevelingen gegeven:

Activiteiten van lichte intensiteit doen kinderen maar beter gedurende het grootste deel van de (wakkere) dag. Voorbeelden daarvan zijn naar school stappen, rustig spelen en staand bellen. Maar dat is niet genoeg. 

Kinderen hebben ook nood aan bewegingen van matige en hoge intensiteit: 60 minuten per dag. Die 60 minuten hoeven zij niet ononderbroken te doen: dit kan ook in blokken van minstens 10 minuten! Dat kan tijdens het wandelen, fietsen, skateboarden, dansen, …

Als onderdeel van die 60 minuten werken ze ook minstens 3 dagen per week aan:

 • bewegingen van hoge intensiteit
  Voorbeelden: sporten in een club (kijk voor inspiratie eens op www.sport.vlaanderen), lopen, touwspringen, ...

 • activiteiten om de spieren en botten te versterken
  Voorbeelden: springen, klimmen, bergop fietsen, …

Of je meer mag bewegen dan de hierboven aanbevolen minuten? Ja, want enkele uren beweging aan matige tot hoge intensiteit per dag is een bonus voor de gezondheid. 

Ga voor een waaier aan activiteiten die ze leuk vinden en dan komen ze met gemak aan de dagelijkse portie.

Hieronder zie je een afbeelding met de aanbevelingen voor 0 tot 18-jarigen.

13 februari 2018

Meer informatie?
bottom of page