top of page
Begin

HOE KAN IK MIJN KIND BETREKKEN BIJ GEZONDE VOEDING?

Kleuters kunnen op verschillende manier betrokken worden in de keuze voor gezonde voeding.

 

Vragen jouw kinderen geregeld wat je aan het maken bent en of ze mogen helpen?
 Er zijn in de keuken heel wat leuke, kleine taakjes waarmee kinderen kunnen helpen, bijvoorbeeld: groenten wassen, in de kom roeren, iets snijden,…. Zelf wanneer hun inbreng beperkt is, voelen kinderen zich mee verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dit is natuurlijk geen garantie dat ze er enthousiast mee van gaan eten, maar soms proeven ze wel tijdens het koken. Het kost in het begin misschien wat extra tijd, maar het helpen zal steeds vlotter verlopen. Het samen koken zorgt voor gezellige momenten die je met je kind kan koesteren. Maak ook niet enkel zoetigheden klaar, maar geniet vooral van het samen koken.

 

Het helpen bij de voorbereidingen van een lekkere maaltijd kan nog verder reiken dan hulp in de keuken. Jonge kinderen vinden het vaak fijn om zelf groenten te telen. Veel hebben ze daarvoor niet nodig, enkele grote bloempotten kunnen al volstaan om kersttomaatjes, sla, radijsjes,… te kweken. Daarbij kun je ook kiezen voor een aantal snelgroeiende groenten en kruiden, zoals waterkers en bieslook.

 

Ook bij de wekelijkse boodschappen kunnen kinderen betrokken worden. Jij als ouder bepaalt natuurlijk wat er in je huis komt, maar geef je kind inbreng! Er kunnen hierrond afspraak gemaakt worden. Bijvoorbeeld jonge kinderen mogen kiezen tussen drie soorten fruit. Of daag je oudere kinderen uit om zelf een volledige gezonde maaltijd samen te stellen. Door te luisteren naar je kinderen en rekening te houden met hun keuzes toon je hun vertrouwen en leren ze dat hun mening er toe doet. Op die manier stimuleer je hun zelfvertrouwen en vergroot je de kans dat ze later blijven kiezen voor gezonde voeding.

 

Hieronder zie je een filmpje met enkele tips om kinderen te betrekken bij het doen van boodschappen.

 

Zelf het goede voorbeeld geven zorgt ervoor dat kinderen leren van wat jij doet. Geef zelf het goede voorbeeld en eet gezond en gevarieerd. Ben je zelf ook nog op zoek naar gezond en evenwichtig eetpatroon? Ga dan eens ten rade bij de voedingsdriehoek.

Het goede voorbeeld geven kan overigens makkelijker wanneer je samen aan tafel eet. Eet zo veel mogelijk op vaste momenten.

12 januari 2018

Meer informatie?
bottom of page