top of page
Begin

MIJN KIND WIL GEEN ETEN PROEVEN! EN NU?

Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoet. Wanneer ze vier maanden zijn, komt daar ook zout bij. Kinderen hebben het doorgaans moeilijker met zure en bittere smaken. Maar toch moeten kinderen leren proeven. Als ze dit niet aanleren, zal hun eetpatroon vaak te eenzijdig zijn. Dan is er kans dat ze vooral zoete en zoute, dus suiker- en vetrijke voeding eten.

 

Rond de leeftijd van 2 jaar zal je kind misschien heel wat moeilijker worden aan tafel. Ze krijgen dan ook een eigen willetje. Daarnaast zijn sommige kinderen overigens ook bang om ongekende voedingsmiddelen te eten.

Dit is zeer normaal gedrag in hun ontwikkeling en niets om je ernstig zorgen over te maken. Maar toch neem je best geen te lakse houding aan. Je kind dwingen tot eten heeft geen zin, maar het is belangrijk om je kind gevarieerd te leren eten door te stimuleren om iets nieuws te proeven.

 

Enkele tips hierbij zijn:

  • Spreek af met je kind dat hij van alles wat op tafel komt minstens 1 hapje proeft. Begin met een erg kleine portie op het bord te leggen. Door niet teveel in één keer te verwachten, is de kans groter dat er wordt geproefd. Hapje per hapje neemt het zelfvertrouwen toe.

  • Geef niet te snel op. Pas na gemiddeld 10 à 15 keer proeven, leren kinderen een nieuwe smaak kennen en waarderen. Blijf bijvoorbeeld groenten op regelmatige basis aanbieden.

  • Varieer in de vorm waarin je voeding serveert: rauw, gekookt, in de soep of in een fruitsla, gecombineerd met iets wat ze wel graag lusten, met een sausje, …

  • Moedig je kind aan om te proeven en zeg dat je zeker weet dat hij/zij het kan! Wanneer je kind proeft, toon je met een compliment aan dat je hun inspanningen waardeert. Proeven van broccoli kan voor jou vanzelfsprekend zijn, voor kinderen is het soms een grote stap. Vermijd materiële beloningen zoals snoepjes of kleine kadootjes.

  • Proeven doe je met al je zintuigen. Je kind wil misschien eerst voelen en ruiken. Laat je kind eten aanraken, ontdekken, met de vingers eten, …

  • Betrek je kind bij het koken. Misschien wil het tijdens de voorbereidingen van de maaltijd alvast een stukje paprika of champignon proberen.

  • Een peuter experimenteert graag met het woordje 'nee'. Laat je niet verleiden om wat anders te geven als hij plots bepaalde zaken niet meer wil eten. 

Bekijk hieronder ook zeker eens het filmpje!

18 januari 2018

Meer informatie?
bottom of page