top of page
Begin

HOE KAN IK GEZOND ETEN TIJDENS MIJN ZWANGERSCHAP?

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap heeft heel wat voordelen voor jezelf: het zorgt voor een vlotter verloop van de zwangerschap, voorkomt moeilijkheden bij de bevalling en verhoogt de kans op herstel na de bevalling. Het is bovendien ook zeer goed voor je baby want het bevordert de groei en ontwikkeling.

 

 

Waar hou ik best rekening mee in mijn voeding?

 

1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd.

Het advies is dat je best volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten eet. Omdat plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, het meest gezondheidsvoordeel zullen bieden. In kleinere hoeveelheden kan je dit ook aanvullen met noten en plantaardige olie.

 

2. Beperk je inname van dierlijke producten.

Daarbij hoef je vlees, kaas en andere dierlijke producten niet volledig te schrappen van je menu. Maar kleine(re) porties hiervan volstaan. Het advies hierbij is om af te wisselen tussen rood vlees, vis, gevogelte en plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten of tofu.

 

3. Drink vooral water.

Water is de beste drank om je dorst mee te lessen. Beperk het gebruik van cafeïne (bv. maximum 2 kopjes koffie per dag). Cola, thee, koffie, chocolade, … bevatten cafeïne. Hoge dosissen kunnen leiden tot vroeggeboorte, laag geboortegewicht, miskraam, ...

 

 

4. Kies zo weinig mogelijk voor ultra-bewerkte producten.

Ultra-bewerkte producten zoals snoep, koekjes, chips,… zijn misschien wel lekker maar hebben geen meerwaarde voor je lichaam. Deze producten bevatten vaak ook veel witte bloem, suiker, vet of zout.

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Hoe kan ik gezonde voeding in mijn dagelijks leven inbouwen?

 

  1. Varieer en zoek alternatieven.

Wanneer je elke dag hetzelfde eet , zal eten snel saai en eentonig worden. Speel daarom met je gezonde voedingspatroon, door bijvoorbeeld iedere dag een andere seizoensgroente te eten.

​

2. Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen.

Las vaste eetmomenten in voor jezelf waarbij je teveel tussendoortjes vermijd. Voor zwangere vrouwen wordt vaak het advies gegeven om op regelmatige tijdstippen te eten. Doe de eetmomenten samen met anderen, dit helpt om regelmaat te houden.

 

3. Eet bewust en met mate.

Leer te weten wanneer je honger hebt of verzadigd bent. Als je aan tafel zit, eet langzaam en geniet ervan. Ban ook afleiding uit je buurt: tv uit, smartphone aan de kant. Neem ook kleine porties van wat minder gezond is.

 

 

4. Pas je omgeving aan.

Pas je omgeving aan zodat de gezonde keuze voor de hand ligt en de ongezonde keuze moeilijker wordt. Leg fruit bijvoorbeeld in het zicht in de keuken in plaats van snoep of koeken. Neem een flesje water of een zakje noten mee in je tas zodat je onderweg minder in verleiding gebracht wordt.

 

5. vitamines of niet?

Bij te veel vitamine A loopt een kind een grotere kans op een aangeboren afwijking. Vitamine A zit in eieren, boter, margarine, lever en leverproducten. Gebruik die producten met mate en eet bij voorkeur geen lever tijdens de zwangerschap.

Met het oog op een goede ontwikkeling van je ongeboren kind, is het belangrijk via de voeding voldoende jodium in te nemen tijdens de zwangerschap. Dit kan door het consumeren van melk, vis en brood met gejodeerd zout. Beperk de consumptie van zout. Gebruik je zout, vervang het dan door gejodeerd zout.

 

6. Maar bovenal geniet van wat je eet!

Belangrijk is dat eten vooral een feest blijft. Verwen jezelf dagelijks met lekkere en gezonde voeding. Gun jezelf ook af en toe een minder gezonde uitspatting. Bewaar voor jezelf een goede balans tussen voor je lichaam en baby zorgen en genieten.

8 februari 2018

Meer informatie?

Meer informatie over gezonde voeding kan je vinden op volgende sites: 

 

 https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/gezond-leven-tips-bij-de-voedingsdriehoek

​

https://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/zwanger/voeding-en-beweging/

​

Bekijk ook zeker eens onderstaand filmpje omtrent de voedingsdriehoek!

​

​

​

​

​

​

bottom of page