MIJN KIND GAMET. HOEVEEL IS TE VEEL?
Is gamen goed of slecht?
Gamen is een leuke en boeiende bezigheid waar je veel uit kan leren. Voor de meerderheid van de jongeren zal gamen niet tot problemen leiden.
Maar misschien ben je bezorgd om het gamegedrag van je kind? Een belangrijke vraag die je hierbij aan jezelf kan stellen, is of het gamen zijn/haar deelname aan andere activiteiten in de weg staat. Het aantal uren dat je kind gamet is maar één element om te bepalen of je kind al dan niet op een gezonde manier gamet. Er zijn verschillende signalen, waarbij je je alertheid het best verhoogt:
-
Je kind is niet meer vaak bezig met (offline) sociale contacten, waar hij/ zij geen andere ervaringen meer opdoet.
-
Er zijn andere stressfactoren aanwezig zoals gepest worden, zich niet goed voelen, onzeker zijn, ADHD, ASS… Dit kunnen redenen zijn waarom kinderen een toevlucht zoeken in de gamewereld.
-
…
​
Hoeveel is te veel?
Een specifiek richtlijn is er niet. Bij oudere kinderen blijft het wel belangrijk om de tijd te begrenzen. Hou rekening met de tijd die het kind of de jongere naast het gamen achter een beeldscherm doorbrengt (computer, tv…). Sta ook stil bij het evenwicht tussen scherm en niet-schermgebonden activiteiten en de momenten waarop er gespeeld wordt (niet vlak voor het slapengaan of voor het huiswerk…)
​
​
Wat kan je als ouder doen?
-
Bespreek vooraf en samen met de kinderen wanneer er gegamed mag worden. Bijvoorbeeld na het huiswerk, of niet vlak voor het slapen gaan.
-
Spreek een dagelijkse tijdslimiet af.
-
Probeer positief te staan tegenover het gamen en sta ook stil bij de positieve factoren van gamen: je kan er emoties in kwijt, je leert succeservaringen op te doen, je leert er keuzes te maken, het verhoogt je ruimtelijk inzicht en reactiesnelheid…
-
Beleef het gamen samen met je kind. Ook jij gebruikt misschien media en vertoont gamegedrag (denk maar aan De Slimste Mens Ter Wereld, Tetris of Candy Crush). Wanneer je hier zelf voeling mee hebt, kan je misschien net gemakkelijker over gamen praten. Ook wanneer je zelf niet gamet is praten en je kind opvolgen zeer belangrijk.
-
Gamen kan ook op een meer ‘actieve’ manier. Denk maar aan Nintendo Wii, Playstation Move en Xbox-Kinect-Games. Deze beweegspelen gaan echter best niet ten koste gaan van de dagelijkse beweging, die nog belangrijker is.
-
Heb je het gevoel dat het gamen uit de hand loopt? Op deze site kan je een zelftest invullen. Er is er één voor meerderjarigen en één voor minderjarigen.
​
Wat kan je samen met je kind doen?
Wanneer je je echt zorgen maakt over de tijd die je kind investeer in gamen, kan je samen proberen om een schema op te stellen. Daarin zet je de tijd die je kind aan de verschillende games spendeert, naast de tijd die hij/zij spendeert aan huiswerk, hobby’s, sporten, slapen, enz.
Een goede planning met duidelijke regels en afspraken geeft gamen, bewegen, sporten en spelen de plaats en de tijd die ze verdienen.
​
​
Heb je nog meer vragen over hoe je met het gamegedrag van je kind kan omgaan? Op deze website vind je informatie over gamen en afspraken maken.
Hier kan je een filmpje bekijken over het praten rond gamen:
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
20 februari 2018
Meer informatie?
Meer informatie kan je vinden op:
http://www.gezondopvoeden.be/gamen/hoeveel-is-teveel
https://www.druglijn.be/drugs-abc/gamen/veelgestelde-vragen/hoe-hou-je-het-gamen-van-je-kind-gezond
​
​
​
​
​
​