top of page
Begin

FABELS EN FEITEN OVER VACCINEREN

We starten te vroeg met vaccineren

Niet waar

 

Infecties kunnen soms gevaarlijk zijn wanneer jonge kinderen deze krijgen. Het krijgen van een infectieziekte is onvoorspelbaar. Daarom is tijdig inenten belangrijk, vóór we de ziekte oplopen. Baby’s krijgen van de mama wel een aantal antistoffen mee, maar die verdwijnen op 2 à 4 maanden uit hun bloed.

Wil je graag het vaccinatieschema eens bekijken? Neem zeker een kijkje op de website van Kind en Gezin.

 

 

Je kan autisme krijgen door vaccinatie

Niet waar

 

Deze stelling is een leugen, maar het is begrijpelijk dat je je als ouders hier zorgen over maakt. Veel websites en artikels beweren nl. dat er een relatie is tussen het mazzelenvaccin en autisme. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat er geen verband is tussen deze twee.

 

Een chronisch ziek kind of volwassene mag niet gevaccineerd worden

Niet waar

 

Kinderen en volwassenen met een chronische ziekte zijn vaak extra vatbaar voor infecties, die bij hen ook vaker verwikkelingen veroorzaken. Suikerziekte, en aandoeningen van het zenuwstelsel of van de longen, zoals mucovicidose, betekenen bijvoorbeeld een extra risico bij influenza of pneumokokken infecties. Tijdige vaccinatie is daarom bij hen extra belangrijk, om deze infecties te voorkomen.

Voor de meest voorkomende chronische ziekten zijn specifieke vaccinatie-aanbevelingen. Alle chronisch zieken mogen gevaccineerd worden, al mogen sommigen niet alle vaccins krijgen.

 

Immuniteit opgewekt door een vaccin is beter dan natuurlijk immuniteit

Eerder wel waar

 

Als je een infectieziekte op natuurlijke wijze doormaakt, dan kan het zijn dat je levenslang beschermd blijft, bijv. na mazelen of rubella infectie. Je bouwt meestal ook meer antistoffen op dan na vaccinatie. Maar dit geldt niet voor elke infectieziekte: denk maar aan de griep die elke winter weer opduikt, of het trio klem, kinkhoest en kroep, waarvan je een natuurlijke infectie telkens opnieuw kunt doormaken. Het natuurlijk doormaken van een infectie garandeert dus niet steeds een levenslange immuniteit.

 

En sommige vaccins, bijv. HPV-vaccin, wekken meer antistoffen en geven een betere bescherming dan de infectie zelf. Bij het natuurlijk doormaken van een ziekte kies je de dosis waaraan je wordt blootgesteld niet, kies je het moment van blootstelling ook niet, en moet je er alle mogelijke gevolgen bij nemen, een zuigeling die kinkhoest doormaakt kan er bijvoorbeeld aan overlijden.

15 februari 2018

bottom of page