top of page
Begin

WAT GEBEURT ER ALS IK ALCOHOL DRINK TIJDENS MIJN ZWANGERSCHAP?

Ik wil graag zwanger worden. Mag ik nu geen alcohol drinken?

Vrouwen die een zwangerschap overwegen, stoppen best met alcoholgebruik.

Ik ben zwanger. Wat zijn de risico’s als ik alcohol drink?

Alcohol drinken is schadelijk in alle stadia van de zwangerschap, zelfs in de eerste weken wanneer je nog niet weet dat je zwanger bent. Er bestaat geen veilige hoeveelheid alcohol die je kan drinken tijdens je zwangerschap.

Aan zwangere vrouwen wordt daarom aangeraden om het alcoholgebruik stop te zetten. Wanneer je toch alcohol drinkt tijdens je zwangerschap kan dit verschillende gevolgen hebben voor het ongeboren kind en het verloop van je zwangerschap. De risico’s en de ernst van de effecten nemen toe als het alcoholgebruik groter is.

 

Iedere keer als je alcohol drinkt, vernauwen je bloedvaten. Je ongeboren kindje krijgt dan minder bloed en zuurstof. Je hebt dan meer kans dat je baby bij de geboorte kleiner en lichter is, waardoor hij een zwakkere weerstand heeft. Ook de kans op een miskraam neemt toe, zelfs bij enkele glazen per week.

Alcoholgebruik tijdens de borstvoeding

Ook tijdens de borstvoeding heeft alcoholgebruik ongunstige effecten op het kind. Bij borstvoeding wordt aangeraden zoveel mogelijk het gebruik van alcohol te vermijden.


Bij 1 tot 2 standaardglazen per dag zal je kind in de daarop volgende 3 uren minder drinken en een verstoord slaap-waakpatroon hebben.

Gebruik je toch alcohol terwijl je borstvoeding geeft, pas dan de uren van de borstvoeding aan of kolf af voor je alcohol drinkt. De wachtperiode om weer borstvoeding te mogen geven is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol dat je drinkt en het gewicht van de moeder. Het advies is dat een vrouw van bijvoorbeeld 70 kg minstens 2 uur wacht nadat ze 1 glas heeft gedronken.

 

10 februari 2018

Meer informatie?
bottom of page